BANSKÁ BYSTRICA: V múzeu môžu návštevníci obdivovať "Premeny dreva dlátom"

17.09.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 17. septembra (TASR) - Rezbárske práce remeselných majstrov z Banskej Bystrice a okolia môžu obdivovať návštevníci výstavy Premeny dreva dlátom v banskobystrickom Stredoslovenskom múzeu. Vo výstavných priestoroch Thurzovho domu bude otvorená do 28. októbra. Na výstave sa predstavuje spolu až 32 ľudových majstrov, ktorí sa dlhodobo venujú umeleckému i úžitkovému rezbárstvu.

Podľa referentky pre vzťahy múzea s médiami Gabriely Kováčovej výstava je výsledkom niekoľkomesačnej spolupráce múzea s folkloristom a zberateľom ľudovej slovesnosti Vojtechom Majlingom. Expozícia prináša návštevníkom aj viaceré kuriozity z prostredia ľudového rezbárstva, medzi ktoré patrí aj črpák nadrozmernej veľkosti z dielne Jána Ambróza: "V povedomí ľudí známeho však skôr ako výborného speváka slovenských ľudových piesní. K ďalším lákadlám patria aj fujary z dielne majstra ľudovej umeleckej výroby Michala Fiľa – jedného z najlepších výrobcov fujár na Slovensku," konštatovala Kováčová. Na svoje si podľa nej prídu aj priaznivci bábkarského umenia, pre ktorých pripravilo Stredoslovenské múzeum zo svojich zbierok drevené bábky známeho banskobystrického bábkara Antona Anderleho.

"O tom, že si etnografické výstavy za tie roky našli svojich obdivovateľov, niet pochýb. Nás, ako organizátorov podujatia, však najviac teší fakt, že medzi hosťami na vernisáži boli aj mladí ľudia, pre ktorých Stredoslovenské múzeum uchováva tradičné zvyky a obyčaje našich predkov," pripomenul námestník múzea pre prezentačný úsek Marcel Pecník.
 

Vyberte región